SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

10 tkanki

  • Rozpoczęcie podróży w kierunku zdrowia i sprawności fizycznej może być doświadczeniem zmieniającym życie, ale może się również wiązać z frustracjami. Inwestujesz czas, wysiłek i poświęcenie, oczekując pozytywnych zmian w swoim wyglądzie i samopoczuciu, i je otrzymujesz. Jednak gdzieś na swojej drodze możesz napotkać stagnacje, które spowalniają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 992 Data: 2023-12-28 16:02:39
  • Jeśli celem jest odchudzanie, to zacznijmy od elementarnego spostrzeżenia, czyli redukcja zależy od diety, nie od treningu. Na swojej drodze spotkałem różnego rodzaju przypadki, te niezwykle ciężkie należą do rzadkości, a dla większości Pań redukcja to tylko kwestia utrzymania się w wyznaczonym reżimie. Podsumowanie Przedstawiłem tu wariant [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 445 Data: 2024-02-03 17:36:49
  • Okres redukcji tkanki tłuszczowej wymaga nie tylko specjalnego podejścia dietetycznego, ale i przemyślanego treningu siłowego, który będzie wsparty dodatkowymi aktywnościami, wspomagającymi odchudzanie. Należy pamiętać, że działanie spalacza tłuszczu to nie tylko wsparcie procesów fizjologicznych, odpowiedzialnych za przemiany metaboliczne. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14516 Data: 2017-06-03 22:55:33
  • Jaką sałatę wybrać? Sałaty - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5186 Data: 2018-02-13 16:36:22
  • [...] niż jeden mięsień i staw, stanowią największy bodziec do rozwoju kości. Przysiady, martwe ciągi i wyciskania sztangi przy użyciu znacznego obciążenia stymulują wzrost tkanki łącznej. Upewnij się, że postępujesz zgodnie z zasadą stopniowego zwiększania obciążeń, tak by zarówno twoje mięśnie, jak i kości, zdążyły się do nich przystosować. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5064 Data: 2019-03-23 09:48:44
  • Siła mięśniowa to nie jedyna rzecz, jaką tracimy z wiekiem. Nasze mięśnie z biegiem lat zmniejszają też swoją elastyczność. Elastyczność może się zmniejszać o około 5% w ciągu każdej dekady naszego życia. Jak ją zmierzyć? Jednym z najprostszych sposobów pomiaru elastyczności, szczególnie ścięgna udowego i dolnej części pleców, jest prosty test, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6118 Data: 2019-05-05 08:56:35
  • Osoby trenujące na siłowni często popełniają błędy, stają się też ofiarami nieporozumień, które oddalają je od założonych celów. Tym razem artykuł postanowiłem poświęcić płci pięknej. Poniżej znajdziecie listę 10 błędów, jakie popełniają trenujące kobiety oraz na co należy zwrócić uwagę, aby ich unikać. Bazowanie na sokach Ostatni element naszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8717 Data: 2019-11-20 09:46:21
  • Czy mleko i produkty mleczne powodują raka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i produkty mleczne (np. jogurty, sery żółte, topione, białe itd.) często wywołują nadmierną odpowiedź ze strony insuliny, dlatego są kontrowersyjne w czasie prób redukcji tkanki tłuszczowej. Długofalowo pobudzanie wyrzutu insuliny może być skorelowane z kancerogenezą. Gdzie leży prawda? Tego nie wiemy. Warto pamiętać, iż przemysł mleczarski, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2706 Data: 2020-11-05 08:49:33
  • [...] do komórek magazynowych, czyli tłuszczowych, ale „bardzo chętnie” jest zużywany przez pracujące komórki mięśniowe. Ta właściwość może być przydatna w okresie redukcji tkanki tłuszczowej wtedy, gdy zastępuje on inne rodzaje kwasów tłuszczowych oraz w sezonie masowym, gdyż może pomagać ograniczać przyrost tkanki tłuszczowej. Może również [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5684 Data: 2021-09-30 15:57:06
  • [...] jako dodatkowe źródło energii w krytycznych momentach wysiłku. Co więcej, wpływa ona na pracę mózgu, dzięki czemu w końcowych etapach walki zapewnia nie tylko kalorie z tkanki tłuszczowej, ale również utrzymanie koncentracji. Ważną funkcję spełnić mogą też witaminy, takie jak niacyna (witamina B3) i pirydoksyna (B6). Wspierają bowiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 918 Data: 2023-10-02 06:31:53
  • W obliczu rosnącego problemu otyłości, zwłaszcza wśród osób w średnim wieku, istotne staje się zrozumienie i implementacja skutecznych metod zarządzania tą chorobą, jak i swoją wagą. Warto pomyśleć o tym jak najwcześniej. Dlaczego warto łączyć trening z odżywką białkową? Przed i po interwencji oceniano skład ciała i zachowania żywieniowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1151 Data: 2024-01-08 10:58:35
  • Rak jelita grubego (CRC) jest trzecim najczęściej występującym rakiem u mężczyzn i drugim u kobiet na świecie (Am. Cancer Soc. 2015). Biorąc pod uwagę, że guzy te rozwijają się w sąsiedztwie światła jelita, nie jest zaskakujące, że związek między dietą a ryzykiem CRC jest jednym z najsilniejszych w przypadku każdego rodzaju raka. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 284 Data: 2024-06-10 09:24:52
  • Cóż, wcale nie zajmuję się tylko kulturystyką, często wykorzystuję elementy treningu podnoszenia ciężarów, wyciskania leżąc czy trójboju. Dla osoby postronnej to wszystko i tak jedna dyscyplina. Bardzo niewiele osób odróżnia poszczególne ćwiczenia, a kulturyści stają się ofiarami uproszczeń, przekłamań oraz mitów. Opiszę kilka, często spotykanych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11287 Data: 2017-04-29 10:26:25
  • Omega 3, 6, 7, 9 - czym się od siebie różnią?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ostatnia cecha jest szczególnie ważna dla osób odchudzających się. Co więcej, badania przeprowadzone nad kwasami Omega 7 udowadniają, że mogą one przyczyniać się do redukcji tkanki tłuszczowej zarówno podskórnej, jak i trzewnej. Podsumowanie Komponując swoją dietę, warto mieć na uwadze cechy oraz proporcje, w jakich powinny występować w niej NNKT [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7945 Data: 2017-10-11 10:36:51
  • Low Carb - założenia, efekty, jadłospis

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ostatnich latach coraz częściej wynikają spory dotyczące odpowiedniego podziału na makroskładniki, który ma dawać jak najlepsze efekty w budowaniu naszej formy sportowej, sylwetki czy odchudzaniu. Wbrew popularnemu przekonaniu o szkodliwym działaniu tłuszczu na wygląd naszej sylwetki wychodzi dieta Low Carb, której założeniem jest właśnie wysoka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12173 Data: 2017-10-12 10:49:58
  • 7 zasad treningu XXI wieku

    Artykuł
    Trening

    Przyglądając się minionej epoce kulturystycznej, gdzie takie osobistości, jak Arnold, Columbo, Platz, Lee, Dorian czy Ronnie królowali na scenicznych deskach, możemy rzec, że doszło do pewnej kulturystycznej rewolucji, a słowa mistrzów odnośnie treningu były świętym Graalem i nikt nie odważył się trenować w sposób odmienny, niż trenowali [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5649 Data: 2018-06-17 14:42:09
  • Uprawianie sportu amatorskiego czy też zawodowego wiąże się zazwyczaj z jednym powtarzanym schematem, który dotyczy przeciążenia stawów. Dość często w rozmowie z osobami na siłowni słyszę, że boli ich ramię, kolano, grzbiet, a wszystko to powiązane jest ze stawami i ich problemami ruchowymi, które głównie dotyczą samej ich struktury. 6. Mimikery [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7820 Data: 2018-07-06 12:04:47
  • 5 powodów, dla których potrzebujesz więcej cynku w diecie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Cynk to ważny dla nas pierwiastek. Nie potrzebujemy go dużo, ale bez niego jesteśmy narażeni na spadek odporności, spadek siły i wytrzymałości, problemy z redukcją tkanki tłuszczowej i budową masy mięśniowej. Można go pozyskać z żywności lub w formie suplementów, a na jego obecność w diecie powinny zwrócić uwagę przede wszystkim osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5224 Data: 2018-10-25 12:50:39
  • [...] dieta to proces koncentrujący się na stopniowym zwiększaniu spożycia kalorii po intensywnej fazie ograniczonej kaloryczności diety. Wykonana z precyzją i zdyscyplinowaniem umożliwi budowanie beztłuszczowej tkanki mięśniowej i uniknięcie przyrostu tkanki tłuszczowej po zakończeniu redukcji, co zapewni znakomitą poprawę składu i wyglądu ciała.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3874 Data: 2019-09-13 14:11:08
  • W czasie redukcji tkanki tłuszczowej organizm jest narażony na określony stres, samopoczucie może być kiepskie, uruchamiane są rezerwy energetyczne, zmienia się środowisko hormonalne. Poza tym osoba, która chce poprawić wygląd ciała, narażona jest na liczne pułapki. Za częste zmiany  Redukcja następuje wolno i wymaga czasu. Jeśli co tydzień [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1969 Data: 2021-06-04 17:31:49